Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Welcome To Bali 2009 - 3

sambungan...

Masih terkial-kial untuk menyiapkan cerita 3 tahun lepas ni. I am still learning how to do the blog n3.

posing kejap.. tapi nama kedai I tak ambil tahu.
Ini hari ketiga di Bali, meneruskan perjalanan bersama group cik kiah, so all together 3 cars. We meet
somewhere with group cik kiah. Sementera menunggu diaorang sampai, sempat gak I intai-intai tempat krafttangan kat tepi jalan.

Lokasi pertama yang nakdituju adalah Pura Tanah Lot, in Tabanan Regency


Pura = Temple, nak ke Pura tak perlu berenang, tunggu air surut dulu

Me and the group @ Pura Tanah Lot, Tabanan, Bali
Inilah group kitaorang, harmoni gitu terdiri dari semua peringkat umur. Yang kecil sekali tu Iffan tapi sekarang dia dah besar dan sangat keleteah, can be follow @ http://irfanzamberi.blogspot.com/
We spend about 2 hours here, sempat lah bersantai sambil minum air kelapa dan soping serba sedikit.

Kalau minat blouse cotton mmg byk kat sini
Acara biasa posing-posing lagi sebelum beredar dari Pura Tanah Lot
Our second location ialah Danau Bratan, Bedugul agak jauh juga perjalanan mengambil masa satu setengah jam. Bedugul ni berada di kawasan tanah tinggi, so agak dingin  cuacanya. Hujan rahmat renyai-renyai menyambut kedatangan kami.

Sepanjang perjalanan ada byk gerai-gerai jualan. Sampai jer, perut pun dah keroncong, so apa lagi kita santap dulu di Rumah Makan Taliwang As Sidiq. Nama pun dah Islamic, sah-sah lah ni rumah makan muslim. Kedai ni sebelah Masjid Besar Al-Hidayah.

        
Ini kat dalam rumah makan.. mcm kat kedai bunga kan 
Makan ayam bakar, ikan goreng dan pastinya mesti order gado-gado dan ikan asin. tapi sori lah gambar makanan tak sempat ambil, sebab dah kebuluran.

Sepupu sepapat



Lepas makan, pergi ke kawasan Pura Ulun Danau, Tasik Bratan. Masuk Pura ni pun kena bayar entrance fee. I paling respect, tempat diaorang ni walau dah beratus-ratus tahun tapi tetap terjaga dengan rapi.


Masjid under renovation.
Then we all solat jamak di Masjid Besar Al-Hidayah yang terletak dipuncak. Dari Masjid kita boleh lihat view tasik yang sangat mendamaikan,  tapi sayang hari hujan, jadi gambar agak kabur. Tinggi juga tangga yang kena daki untuk sampai ke Masjid.

View dari perkarangan masjid
Masa nak bertolak dari Bedugul ada incident yang tak disangka, kereta tak boleh start, jadi macam mana nak gerak. Hari dah petang, call owner, nak tunggu hantar kerete lain dari Kuta ambil masa dalam 2/3hrs. Kira punya kira, muat untuk tumpang kereta group my kazen. Ask car owner to send the new car to Ubud.

Syukur alhamdulillah dah sampai Ubud, letih giler.

Bilik di Tegal Sari Ubud, luas dan selesa. Tengoklah sawah padi kat luar tingkap tu memang cantik

Sampai Ubud dah senja. The group check in @ http://www.tegalsari-ubud.com. Resort ni di kelilingi sawah padi. Memang cantik, tapi hari dah gelap so nothing much to see laaaa. Bilik mmg cantik dan luas.

Badan dah letih, tumpang mandi then we all dine kat area Ubud., After makan,  bertolak ke Seminyak Suite dengan kereta baru warna hijau.

Pasar di Denpasar
Dapat ganti kereta baru 
Makan tengah hari di Warong Sederhana Nasi Padang sebelum berangkat pulang

Sebelum berangkat pulang, sempat lagi shopping di Denpasar dan lunch kat Warong Sederhana with the group.



Bali Ngurah Rai International Airport, known as Denpasar International Airport, located in southern Bali.

Bye bye Bali 2009. Nanti I buat n3 for my second trip to Bali in 2012. Nantikan ya...







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...