Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Netherlands (6) Madurodam & Schevening Beach

  


21/10/15

Malam tadi balik dari dinner di Sultan Restaurant, Rotterdam terus rest and relax. Bangun pagi-pagi siap-siap breakfast macam biasa, tapi makan extra kenyang untuk bekalan hari ini.  Aku bersyukur sangat kepada Allah, perjalanan aku ke Netherlands begitu smooth, Allah datangkan pada aku orang yang baik-baik. Setiap kali ada kesulitan ada saja orang yang sudi membantu tanpa aku pinta dari KLIA hinggalah aku pulang kembali.  Allah sangat memahami kerisauan aku sendirian.


Hari ini perjalanan tidak berapa jauh dalam 50 ke 60km, less then 1hour journey. Ourfriend datang pick me up pukul 10am. Sebenarnya aku pun tak tahu ke mana dia nak bawa, aku just ikut sahaja. Cuaca hari ini pun kurang baik macam semalam, hujan sepanjang perjalanan. Sudah sejuk ditambah dengan hujan maka bertambahlah sejuk.

MADURODAM 
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag 
The Netherlands



Kalau nak pergi keseluruhan Netherlands 10hari pun tak cukup tapi kat sini dalam masa 2jam boleh cover seluruh Netherlands. Madurodam miniature park ini dibuka pada tahun 1952, Malaysia masih perang lagi masa tu.

 

 




   
















Disini kita boleh cover kesemua 12 province or negeri yang ada di Netherlands. Bandar-bandarnya semua ada keunikkan tersendiri. Amsterdam di North Holland, Rotterdam di South Holland. Yang selalu orang cakap pergi Holland, aku ingat Holland tu nama lain bagi Netherlands, rupanya Holland province of Netherlands. Rasanya cikgu Geografi tak sempat ajar yang ini. :-) Disini juga aku tahu, banyak perkataan Indonesia berasal dari Belanda/Netherlands, macam gratis, province. tante (makcik).















Hari ini pekena lagi apple pie, tapi yang ini kurang sikit rasanya, agak kering. Hot mint tu yang menyegarkan badan. Hanya ini saja maknan yang aku lalu makan. Aku perati jer orang makan burger, spaghetti, pizza. Kalau halal alangkah kenyangnya aku disini. Lepas ni pasti ourfriend bawa aku pergi lunch. Dia faham perut Malaysian macam mana, walaupun dia Malaysian yang sudah terlebih Hollander, 40years in Holland. Kalau dengar cerita ourfriend, jatuh bangun dinegeri orang memang betul-betul survivor.




Selesai ngeteh aku pergi ke pantai untuk cari seafood for lunch. Masa ini hujan makin lebat, jadi tak berepa jelas pemandagannya. Walaupun hujan ramai juga yang pergi meluncur air. Sebelum makan, berjalan-jalan melawat kawasan, agak luas juga kawasannya, macam-macam ada disini terutama aktiviti pantai, restaurant makanan laut, resort, tempat shopping pun ada.  Scheveningen adalah sebuah resort di The Hague. Lama kelamaan pantai di terkenal dengan nama Scheveningen.













Bangunan ini mengingatkan aku Dataran Merdeka, sama sejibik. Kemana pun tercampak negara sendiri tetap dihati. hihihi



Korang tengok la fish and chips ini, memang betul-betul fresh. Kita boleh pilih nak ikan jenis apa, sotong dan udang nya pun fresh. Ourfriend kata ini kedai yang biasa dia makan anak beranak bila weekend. Teringat hsbd bila makan, nak tapau ourfriend kata no need nanti tak fresh, boleh beli tempat lain.













Otw balik sempat lagi mengintai ke Malaysian Embassy yang terletak di The Hague.

Sebelum balik hotel di Papendrecht gi tapau kari kambing di the most favorite restaurant my hsbd.

Masala Tandoori Indian Restaurant

Weverhoekstraat 59b
3081PC Rotterdam
010-2150670

Ok bYE.

Netherlands (5) Giethoorn "Dutch Venice"

20/10/15

Hari ini ourfriend bawa aku kesatu tempat yang agak romantik gitu, mulanya rasa beredebar juga bayangkan aku cuma pergi berdua dengan dia. Setelah diyakinkan oleh hsbd aku, aku tawakal mohon Allah menjaga aku disepanjang perjalanan. Jarak dari hotel dalam 200km dengan perjalanannya memakan masa kurang lebih 2jam. Apa pun jantung tetap dup dap dup dap.....


GIETHOORN  ‘Venice of the Netherlands’ or the ‘Venice of the North’ or 'Dutch Venice'

Giethoorn terletak di wilayah Overijssel timur Belanda. Ia berada di tengah-tengah sistem terusan Overijssel sepanjang 4miles.  Kampung ini tidak ada jalan raya, jadi ia bergantung kepada laluan air, berjalan kaki atau berbasikal. Kenderaan kena letak diluar kampung.

Ourfriend sewa perahu bermotor, dapatlah aku merasa naik perahu melalui terusan yang di kiri kanannya terdapat rumah-rumah ladang berbumbung rumbia yang sangat cantik. Memang mendamaikan berperahu disini dengan bunyi burung dan itik, pemandangan yang sejuk mata memandang. Tak dapat aku ungkap dengan kata-kata, tenang nya. Ada rezeki aku mahu kesini lagi waktu musim bunga.








 



Waktu berperahu ini cuaca kurang baik, hujan renyai-renyai, sejuk pulak tu. Mengiggil aku dibuatnya, muka pun lebam. Walaubagaimanapun Syukur Alhamdulillah aku terpilih untuk diberi kesempatan menikmati keindahaan ciptaanNya. Sangat-sangat puas hati dapat sampai kesini. Majority pelancung ke sini adalah dari Cina.


Keluar dari terusan terus ke tasik yang sangat luas macam laut kembang kuncup nyawa dibuatnya. Aku terus suruh ourfriend patah balik ke terusan. Tasik dan terusan ini akan beku bila musim sejuk dan menjadi tempat bermain ski. Hebatnya ciptaan Allah, tiada insan yang dapat menandinginya. Allahuakbar.



Dah kesejukan berperahu kami singgah ngopi dan nyembang. Design dalam kedai ni macam dalam rumah, aku memang minat benda-benda gini, Aku minum hot coklat dan apple pie. Ini dah kira lunch tau kul 2:30ptg.  Ini yang buat aku lapor, dah lah lewat tak makan nasi pulak tu. Pagi tadi makan yogurt dengan roti saja. Ourfriend kata sini orang tak ada lunch. Adoi.  Typical Dutch, diaorang lunch hanya makan sandwiches or bread, accompanied by milk or juice. Like a second breakfast.

Lunch time disini cuma 30minit atau kurang, demi productivity supaya tidak mengantuk lepas makan dan boleh mula kerja lebih awal dan balik awal untuk spend masa dengan family dan berehat.  Something yang aku rasa sangat bagus caranya.


Dari Giethoorn, patah balik ke Rotterdam sebab nak temankan menantu dan cucu ourfriend shopping barang dapur di Zuidplein. Ourfriend macam faham saja aku lapar, terus dia offer untuk beli kentang berlauk di kedai Turkish. Masa ni dah pukul 6 lebih, kedai pun dah nak tutup, hanya ini saja yang ada.  Di Zuidplein ini ada banyak kedai makan Islam sebab ramai orang Turki yang tinggal di sini. 


Selesai shopping patah balik ke Papendrecht untuk ambil my hsbd for dinner. Kesian pulak aku pada ourfriend ini, sanggup kesana sini melayan aku dan hsbd. Terima kasih Allah kerana pertemukan aku dengan insan yang sebaik ini. Oleh kerana di Papendrecht susah nak cari makanan Muslim, kena lah ke Rotterdam semula. End up makan di Sultan Restaurant Lounge. Makanan boleh tahan sedap, yang tak sedapnya ada jual minuman kerassss.





Dah malam kul 9:30 baru jumpa nasi seciput. Alhamdulillah dapat makan, masa ni aku tak lah lapar sangat sebab dah makan kentang petang tadi, aku order salmon saja, hsbd aku makan nasi dan kambing dan ourfriend makan kebab ayam. Aku malas nak letak gambar interior restaurant ini sebab ramai sangat yang pakai seksi. Fuhhhh....

end of my day.
bYE.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...