Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Welcome To Bali 2009 - 2

Sambungan...

Lama sungguh masa di ambil untuk menyambung cerita Bali I ni.
orang2 Bali mmg kreatif 
Dan pada hari ke 2, bagun pagi I meround sekitar resort, pool ada depan bilik tapi tengah di renovasi, tak dapat lah I menrendamkan diri. Biasa subuh sepiee tourist akan di bawa pergi tengok tarian kecak, tapi I memang tak minat langsung benda-benda gitu. Bukan apa seram tengok wajah-wajah yang menakutkan tu.

Pak Supir sampai sekitar setengah sembilan, We went to Pasar Seni Sukawati III, banyak deretan kedai-kedai, macam-macam hasil seni ada, harganya mmg murah bangat, kalau rajin bargain lagi dapat murah. Tapi kat sini agak panas dan rimas, bisa cair lemak-lemak seluruh badan.


Painting mmg berseni sangat... hahaha..
para peniaga.. mari buk...mari buk


Sebelum datang my friends kata kat Bali ni susuh nak cari Muslim Food tapi rupanya idak begitu. Dah ramai Islam dari Tanah Jawa yang buka kedai makan di Bali, terutama di kawasan pekan mcm di  Denpasar.

Sampai tersandar kekenyangan
Untuk tiada rasa was-was, we all cari kedai nasi pandang, confirm Muslim. So we had our lunch at Warung Nasi Padang Sederhana, Jl By Pass Ngurah Rai, Simpang Siur, Kuta, Bali. Pekerjanya mmg ramah tamah, dan makanan pun memang kena dengan selerea I. The best kat kepulauan Indonesia ni, diaorang punya fruit juice, mmg terangkat punya. Avocado, Es Jeruk, Sirsat dan bermacam lagi dan kalau nak campur-campur pun boleh, mcm pelangi gitu.

Es Jeruk, nyaman youuu
Petang tu, rombongan cik kiah sampai, we meet them @ Legian Street.  They all check in @ Tanaya Bed a& breakfast, Legian 131, Kuta. Sesiapa yang nak duduk area town, tempat ni mmg sesuai.

Lepas diaorang check in tanpa membuang masa we all have a walk along the street. My hb ambil peluang merehatkan badan.

                                                              tengoklah muka sorang-sorang, happy giler dapat jumpa sepupu sepapat.

Just window shopping, yang lebih nya possing  sana-sini. Pelancung lah kata kan. Bukan selalu dapat peluang begini.



Untuk dinner hari ke 2, we all makan lagi di Jimbaran join group cik kiah coz diaorang nak tengok sunset, tapi still the same mcm semalam  dilindungi awan.




Sambil makan sambil berhibur. Suara orang Indon ni memang merdu.  Kena jer dengan semua lagu.

Dah malam, balik hotel.. bummm.. tido dengan lenanya... sok pagi nak meneruskan pengembaraan, hari ke 3 di Bali tak perlu driver lagi, hb akan jadi drivernya.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...