Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

My First Blueberry Cheese Tart

last sunday pergi class tartlet,  yesterday feel like want to try... try myself. kat rumah apa barang pun tak de untuk buat tartlet. orang kata kt Yummy Bakery Bangi semua barang ada, so I went there borong apa yang patut.



lama dah teringin, nak digital kitchen scale, jumpa pulak kat Yummy Bakery RM39.90 for 7kg, acuan tartlet 4.5cm RM4.50/12pcs so I bought 96pcs and small piping beg RM6.90/120pcs. Harap-harap semua barang ni akan digunakan selalau.


bahan mentah pun semua tak de, so I shopping kat GIANT sbb di Yummy Bakery semua benda dah habis. Blueberry filling saja yang I beli kat Yummy Bakery. We try one fruit filling dulu ya, after this kalau menjadi bolehlah buat macam-macam perisa.


bagai nak rak masukkan dalam acuannya...ari tu belajar buat sikit saja. Banyak juga dapat untuk satu adunan around 90+ pcs.


inilah tart shell hasil buatan I. lepas ni nak buat filling pulak. cream cheese and blueberry fruit filling.


aaa... jadi pun hasil pertama yang agak-agak boleh dibanggakan juga... kan..kan.. tapi agak kecoklatan. so tunggu my little girl and hb balik untuk bagi comment. dua orang ni memang pengemar utama tartlet cheese, itulah sebab kenapa I beriya pergi class.

comment 
: little girl - kulit mcm tebal sikit and rasa nak sama macam yang beli
: hb - oooo  sedapnya.

hari ini  try lagi buat tart shell. perbetulkan semua comment yang diberi.




alhamdulillah better then yesterday. oven pun dah reti nak control, ketebalan pun just nice. agak-agak dah bolehlah buat business tart shell ni kan...



7 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...