Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Surabaya I Am Back - 4

01-05-2012 hari ke 4 dan hari terakhir di Surabaya, as usual I weak -up very early, mana taknya for the past three days MIL jadi alarm. even though waktu Surabaya lewat satu jam dari Malaysia tapi sunrise muncul lebih awal around 6am.


Awal pagi dah siap packing luggage, lagi pun bag I tak beranak pinak, so sekejap saja kemas. I and MIL yang pertama pergi breakfast.. hihi lapor gamaknya pepagi buta ni.


    mokcik and pokcik excited hari ini sebab nak pergi shoppping barang kulit.


sebelum pergi shopping, we all singgah di MAKAM SUNAN AMPEL, disini pun ada MAKAM MBAH BOLONG penentu arah kiblat masjid dan MBAH SOLEH pembersih masjid yang mempunyai kisah tersendiri. Jangan ingat menziarah makam saja kat sini, masing-masing tak tentu arah bila lihat deretean kedai telekung, jubah, t-shirt and etc..etc... ada  juga jualan macam barangan seperti yang dijual di MEKAH, mcm  kurma, buah tin, zaitun, minyak atar, kopiah, tasbih dll...


dah penat bershopping di makam sunan ampel,  hari pun dah tengah hari , we all makan di MUARA Nasi padang.. dah lah kepanasan di makam tadi, di tempat makan ni pun aircond ala-ala saja. I duduk betul-betul depan fan...selamatkan diri dari kepanasan.









cikgu fatimah yang sangat lemah lembut.                                      

after lunch we went to MASJID NASIONAL AL AKABAR SURABAYA. masjid ke dua terbesar di Indonesia, boleh memuatkan 59,000 jemaah. lepas solat rombongan cik kiah di bawa naik ke menara yang setinggi 99m. kita boleh lihat pemandangan sekitar Surabaya.



alamak pokcik ni... kacau daun lah. sori en. syed.




ini diluar kedai barangan kulit di TANGGULANGIN SIDORAJO, boleh katakan semua orang memborong handbag, for me I am not really interested even mmg murah sangat. untuk satu handbag kulit cuma RM100 -RM150. sementara mokcik pokcik memborong I lepak kat luar minum-minum menyegarkan tekak yang kehausan


PONDOK TEMPO DOELOE, Masakan Indonesia, berhampiran dengan JUANDA AIRPORT


Ini kedai makan terakhir buat rombongan cik kiah.... we request for lite menu. soto nya memang best, tapi tak sempat nak habiskan sebab panas dan rushing nak ke airport.

fyi, untuk keselamatan I memang tak snap gambar-gambar masa bershopping.... bila kat tempat orang ni, hati rasa tak berapa enak, lagi pun pak anas bilang 'hati-hati embak bila bershopping'  sebenarnya memang happening gilerr bershopping di Surabaya ni.

pada semua ahli rombongan cik kiah, I miss you all. semuanya mesra alam gitu.. seronok jalan-jalan dengan you all. insyallah kalau ada rezeki kita jalan sama lagi. our travel agent  di Indon adalah dari  Bali, 'JEJAK BALI WISATA' Pak Anas, sanggup terbang dari Bali ke Surabaya untuk menemani our rombongan cik kiah selama 4D3N.



Lupa nak kenalkan, inilah Siti wakil dari Ziarah Sutra.

Bye-bye, see you all in my next trip...... ya... adooo..



Surabaya I Am Back - 3

samb...

agenda terakhir di hari ke dua ada kejutan, rombongan cik kiah kena turun bas dan tukar naik jeep.  sebab keadaan jalan tak mengizinkan bas naik keatas.  berdebar hati mokcik dan pokcik masa tu, hari dah lah gelap, dikabarkan perjalanan dengan jeep adalah sejauh 15km ke atas gunung dan suhu 4 darjah celsius. sepanjang perjalanan kami berzikir.


sampai teruslah dinner @ BROMO PERMAI 1, buffet style. suhu memang sejuk sangat sampai berasap mulut so untuk menghangatkan bandan I had a few bowls of egg soup and mix vegetable.


cantik gak restoran di hotel. habis dinner we went to our hotel, sebelah hotel ini saja, so a few of us decided to have a walk with pak anas, to feel-feel udara dingin gitu. All mokcik and pokcik naik jeep. sampai hotel kami diserbu penyewa winter cloth. murah giler sewanya cuma RP25,000. everybody took one. siap beli glove dan stokin, bayangkanlah macam mana sejuknya.



We all check-in @ HOTEL CEMARA INDAH, hari dah malam, badan dah letih, mata dah tinggl suku, tak perasaanlah cantik ke tak tempat ni. sok kul 3:30am dah kena keluar untuk tengok sunrise, katanya naik gunung lagi.


3:30am, semua dah bersedia untuk mendaki, bibir dan kepala lutut  mengeletar kesejukan. sungguh I tak sangka sejuk cam ni. dah macam kt eskimo. We went to Mount Panjakan for beautiful sunrise, bukan jalan kaki ya tapi naik jeep.

ramai giler orang kat sini, berebut-rebut nak cari angle baik punya for photo-shoot. but... the sun sembunyi dibelakang awan and kabus tebal pagi ini. posing jangan tak posing. I rasa this is the first and last I datang sini, perjalanan terlalu mencabar. walau mcm mana pun I sangat puas hati dapat tengok sendiri view yang sangat-sangat cantik cipataan Ilahi ini,



pakai camera cap ayam, so gambar ada kureng memuaskan... buat the view so amazing.   pencinta alam harus ke sini.


kemudahan ruang solat terbuka di sediakan disini. boleh ambil wuduk di hotel, disini pun ada disediakan toilet boleh ambil wuduk dan buat apa yang sepatutnya.. tapi sanggup ke dengan air yang sejuk gilerr.. if terpaksa have too lahhh...


sebelum turun, kita ngopi dulu. ada macam-macam brand kopi, pilih saja. pisang goreng pun ada, 6 ketul RP10,000.  mee segera pun ada. jangan risau lapar kat sini.

lepas tengok sunrise di mt. panjakan, we crossing lautan pasir untuk ke kaki mt. bromo.  and to reach top of mt bromo, kena naik 245 steps, boleh juga naik kuda but halfway saja lepas tu still kena naik tangga. memandangkan sangat tinggi I just duduk kat kaki gunung tunggu yang lain berkuda melihat kawah gunung bromo. yang gray colour tu mt. bromo baru meletus 2010, ,masih berdebu.


hangat rasanya bila dapat mengirup kopi panas di lautan pasir yang dingin ini. setelah puas menikmati keindahan dan menghidu bau tahi kuda di sini, kami balik hotel, breakfast, shower then check-out for jejak surabaya selanjutnya.


turun dari gunung, perut pun dah keroncong kita singgah dulu di Lesehan Joyo for lunch and solat.


simple masakan jawa. activiti hari ini adalah yang memang ditunggu-tunggu oleh kaum hawa, apa lagi shoppinglah.

we went to Jambatan Merah Plaza and another one terlupa lah pulak, masing-masing shopping sakan, I tak membeli sangat, malas nak membebankan diri. shopping kat dua tempat ni pun sampai hari gelap nasib baik shopping complex tutup awal about 7pm, kalau tak ada yang tak tido malam.




@ JUVANA for dinner, cantik restoran ni kan... jus sirsat for me. bukan setakat cantik, sedap gilerr.


nah.itu dia, korang pernah lepas makan tangkap gambar ramai-ramai macam ni. bukan kitaorang yang nak tau tapi atas permintaan tauke kedai untuk promosi katanya...


lepas makan check in @ HOTEL BISANTA, sedara mara bibik ku dah tunggu, nak kirim barang. borak-borak kejap then terus masuk bilik, capek dong...



lepas mandi and solat ingatkan nak terus tidur, badan rasa letih sangat, kalau dapat urut kan sedap ..  apa lagi ke SPA lah malam-malam buta tu sampai tertidor-tidor kena picit. habis kul 11pm. ini malam terakhir, esok last day for shopping, harap-harap bangun esok badan terasa segar...


My First Blueberry Cheese Tart

last sunday pergi class tartlet,  yesterday feel like want to try... try myself. kat rumah apa barang pun tak de untuk buat tartlet. orang kata kt Yummy Bakery Bangi semua barang ada, so I went there borong apa yang patut.



lama dah teringin, nak digital kitchen scale, jumpa pulak kat Yummy Bakery RM39.90 for 7kg, acuan tartlet 4.5cm RM4.50/12pcs so I bought 96pcs and small piping beg RM6.90/120pcs. Harap-harap semua barang ni akan digunakan selalau.


bahan mentah pun semua tak de, so I shopping kat GIANT sbb di Yummy Bakery semua benda dah habis. Blueberry filling saja yang I beli kat Yummy Bakery. We try one fruit filling dulu ya, after this kalau menjadi bolehlah buat macam-macam perisa.


bagai nak rak masukkan dalam acuannya...ari tu belajar buat sikit saja. Banyak juga dapat untuk satu adunan around 90+ pcs.


inilah tart shell hasil buatan I. lepas ni nak buat filling pulak. cream cheese and blueberry fruit filling.


aaa... jadi pun hasil pertama yang agak-agak boleh dibanggakan juga... kan..kan.. tapi agak kecoklatan. so tunggu my little girl and hb balik untuk bagi comment. dua orang ni memang pengemar utama tartlet cheese, itulah sebab kenapa I beriya pergi class.

comment 
: little girl - kulit mcm tebal sikit and rasa nak sama macam yang beli
: hb - oooo  sedapnya.

hari ini  try lagi buat tart shell. perbetulkan semua comment yang diberi.




alhamdulillah better then yesterday. oven pun dah reti nak control, ketebalan pun just nice. agak-agak dah bolehlah buat business tart shell ni kan...



Surabaya I Am Back - 2

Surabaya Day 2
hahahaha... malam tadi ada incident yang tak diingini berlaku. dapat kunci kamar, apa lagi badan pun dah capek bangat, mengelupurlah nak masuk bilik.  buka-buka pintu tak terbuka-buka... lama gak dok mengoyang pintu. akhirnya orang dari dalam tolong bukakan pintu. hihihi... rupanya diaorg bagi salah kunci. sib baik dia pakai boxer, 'ada apa'............... 'sori..sori salah bilik'.    




dah pagi baru nampak rupa hotel. besar tersergam juga dikota malang



8:30am after breakfast, check-out and get ready for jejak surabaya hari ke-2. memandangkan acara semalam agak padat and mokcik dan pokcik keletihan jadi untuk hari ini aturcaranya agak ringan.


first destination was COBAN RONDO "airmata janda"



ini lah airmata janda yang dituju.... tingginya 84m dan 1,135m dari paras laut. pengunjungnya memang ramai. air kat tandas... sejuk gilerrr...


lepas menyejukkan mata di COBAN RONDO, kita pi petik buah epal pulak ya @ AGRO WISATA PETIK APEL. makan kat dalam kebun free, boleh petik untuk bawa pulang RP10,000./kg.  epal kat sini yang hijau manis, yang merah masam.


lepas kenyang makan epal, we have our early lunch @ SEDERHANA LINTAU MASAKAN PADANG sebelum meneruskan satu perjalanan yang agak mencabar.


then menunaikan kewajiban di MASJID AL KAUTSAR, JL. IR. H. JUANDA NO 10 PASURUAN


ini tangga masjid, suka pulak I tengok designnya. kat masjid ni ada kampus juga. apa yang I kagum, masjid-masjid di Indon ni semuanya terjaga rapi walaupun dah lama. marah betul tok siak bila we all pakai kasut masuk toilet. kat sini masuk dan keluar toilet kena basuh kaki, tak perlu pakai selipar. hihihi berbeda budaya.


hari ini sooo relex, gi air terjun, makan epal, lunch, solat than nak kemana pulak naik jeep ni...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...