Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

TURKEY DAY 4: Pamukkale to Cappadocia via Konya

Assalammualaikum,  masih ada ke yang nak membaca kisah perjalanan ini. Travel kali ini walaupun agak lama 8hari 7malam tetapi tak berapa mencabar sebab ikut tour group. Jalan-jalan, shopping, makan, tidur, tak perlu nak fikir apa nak buat next...next and next. Cuma perjalanannya agak jauh dari satu tempat ke satu tempat. Sedikit mencabar bagi yang membawa anak-anak kecil, sebab lama didalam bas dia orang akan rasa bosan. For me, next time kalau pergi lagi ke Turkey cukuplah hanya stay di Istanbul.

Hari ke 4, seperti biasa saya bangun awal, tak suka nak rushing dan tak suka orang menunggu kita. Dan sebelum sarapan boleh lah ronda-ronda sekitar hotel. 


Kalau tiada pelancung rasanya hotel ni dah lama tutup. Good business sungguh, berbas-bas pelancung menginap disini. Banyak juga group dari Malaysia.


Ini istimewanya bangun awal, Maha suci Allah yang mencipta alam ini. Alhamdulillah diberi ruang dan peluang untuk menyaksikan keindahanNya.

Perjalanan hari ini agak jauh dan memang jauh, dari PAMUKKALE kami akan menuju ke CAPPADOCIA melalui KONYA. Perjalanannya sahaja 7++jam tak masuk singah-menyinggah. lebih kurang 620km.  Macam biasa bus gerak tepat waktu pukul 8pagi, bersama driver muka garang. Perjalanan dari Pamukkale ke Konya lebih kurang 400km hampir 5jam dalam bas, walaubagaiman pun setiap 2 jam perjalanan bus akan berhenti di RnR so bolehlah minum kopi dan luruskan pinggang. 

Setiap pagi perjalanan akan dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz yang membimbing. Dan dalam perjalanan Ustaz akan bagi tazkirah,  Alhamdulillah, moga berkat pengembaraan kami dibumi ambia ini. 


Muka bumi Turkey ini sangat subur, ladang-ladang seluas mata memandang  Seronok pulak melihat macam-macam tanaman. Dalam memandang, pandanganku terpaku didada langit yang sado. 


Indahnya dzikrullah, Indahnya ingat Allah. "Bertasbih kepada Allah apa-apa yang ada di langit dan apa-apa yang ada di bumi. Maha perkasa Allah lagi Maha bijaksana" Bukan riak, sebab saya hanya setitik noktah, dan keyakinan saya pada Allah swt juga setitik noktah. Tiada yang lain selain Dia.


Ini cuma nak tunjuk masih ada salji dipuncak gunung. 

Cerita sedikit tentang KONYA 
Merupakan tempat pertemuan kebudayaan Timur dan Barat dan pusat pertemuan berbagai agama khususnya Yahudi, Kristian dan Islam serta puast pengajian ilmu yang penting diakhir abad ke 13M. 












Sampai Konya dah tengahari.. Apa tunggu lagi lunch time. Kami makan di SOMATCI, tengoklah berhimpit-himpit disuruhnya kami duduk. Layanan memang terbaik tapi makanan biasa-biasa saja.

Macam biasa salad, sup, roti pita dan tembikai mesti ada, jangan lah mengharap ada nasi arab walau rupa diaorang macam arab.  Ada juga nasi putih dan ayam panggang hari ini. Alhamdulillah rezeki Allah.

Lepas makan terus melawat MUZIUM MEVLANA. Siapa dia itu Mevlana?
Mevlana @ Jalal ad -Din Muhammad Rumi adalah anak kepada ulama terkenal Balkh Muhammad ibn Husyain al Khatibi dari keturunan raja Khwarizmi. Bapanya juga digelar Sultan al-'Ulama, beliau mendirikan madrasah yang besar di Konya. Setelah kematian bapanya, beliau mewarisi kedudukan sebagai guru agama. Anak murid bapanya Syyed Burhan ud-Din telah melatih Mevlana dalam syariah serta tariqat, beliau jug mengamalkan tasawuf. Mevlana kemudiannya menjadi ulama Islam, mengerluarkan fatwa dan berkhutbah di masjid-masjid Konya dan mengajar di madrasah.

 Mevlana juga merupakan penyair Parsi yang paling popular, ahli undang-undang dan ulama Islam tariqat Sufi mistik. Beliau menggunakan muzik, puisi dan tarian sebagai jalan mengingati Allah. Berzikir diiringi muzik dan menari berpusing-pusing "whirling Dervishes". Amalan ini berkembang menjadi satu bentuk ritual.

































Pada zaman pemerintahan Ataturk 1925, ajaran Sufi di Turki dibubarka dan tempat ini dijadikan muzium. Habis lawatan, solat di masjid sebelah muzium tapi agak payah sedikit sebab tengah renovation dan tempat wuduknya agak jauh.

Perjalanan diteruskan. dalam perjalanan ke Cappdocia kami singgah di Caravanserai, Aksaray. Yang tak sempat solat tadi solat di surau berhamipiran Caravanserai.



Caravanserai adalah rumah penginapan di mana pelancong boleh berehat sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya. Caravanerai juga merupakan pusat maklumat pedagang-pedagang dari seluruh rangkaian laluan perdagangan meliputi Asia, Afrika Utara, dan tenggara Eropah, terutamanya di sepanjang Laluan Sutera. Agak menyeramkan bila masuk kedalam..

Sampai di Cappadocia agak lewat jam 7++ pm. Makan-makan dan terus rehat dibilik. Next morning siapa yang nak naik hot balloon ala-ala datuk ct kena get ready di lobby jam 4am.

Banyak sungguh hal, 4hari tau nak siapkan entry kali ini. baca jangan tak baca.. fuhhh..


TURKEY DAY 3 - Kusadasi to Pamukkale

Membayangkan ramainya follower yang membaca blog "BERBICARA DI ALAM SIBER", menjadikan saya semakin teruja berbicara disini. 'perasaan bertimpa-timpa'

Petang hari ke-2 check-in di Kusadasi maka pagi hari ke-3 kita check-out untuk menerusakan pengembaraan ilmu di BUMI AMBIA, Agak liat bila time chek-out ni, almaklumlah  tak puas lagi bersantai sini.


SubhanAllah indahnya pagi ini, bertambah indah andainya dapat kuselusuri lautan biru itu. Cantik kan. If I come again, I must stay here for 3days. 

Lepas sarapan pagi, yang betul-betul makan untuk stock disepanjang perjalanan, check-out dan pukul 8:00 pagi bas bergerak meneruskan misi kami.  Lawatan tidak rasmi pagi ini ialah kedai manisan NATUREAST ANATOLIAN TASTE, Manisan ini bukan lah kegemaranku dan harganya boleh tahan mahai, jadi kita lawat dan taste saja lah. Katanya manisan disini mengunakan glucose bukan gula, jadi lebih bermutu dari yang dijual ditempat lain. Kita pun tak tahu betul ke tidak.  

                    
 Kalau dibandingkan gambar kanan dan kiri, rasanya yang mana lebih manis...hihihihi.


Lawatan rasmi yang pertama untuk hari ke-3 ialah ke EPHESUS

Ephesus Map - Tourist Attractions


Ephesus Map 
  • (1) Market Gate (Gate of Macaeus and Mithridates)
  • (2) Byzantine Fountain
  • (3) Octagon
  • (4) Brothel
  • (5) Temple of Hadrian
  • (6) Baths of Scholastica
  • (7) Fountain of Trajan (Nymphaeum)
  • (8) Gate of Hercules
  • (9) Hydreion
  • (10) Monument of Memmius
  • (11) Square of Domitian
  • (12) Museum of Inscriptions
  • (13) Fountain of Pollio
  • (14) Temple of Isis
  • (15) Fountain-house
  • (16) Temple of Varius
  • Church of the Virgin
  • Great Theater
  • Lower Agora
  • Library of Celsus
  • Marble Street
  • Odeion
  • Prytaneion
  • Street of Curetes
  • Square of Verulanus
  • Upper Agora



Melihat pada batu jalan nya pun dah rasa teruja. Sekali lagi kagum dengan senibina purba.

Kota purba Greek Efesus adalah salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia Purba. merupakan bandar terbesar di Roman Asia pada 123 AD dengan dianggar seramai 400,000 penduduk. Terkenal dengan Artemis Temple. Merupakan perlabuhan perdagangan. tapi tak nampak bayang pun perlabuhanannya yang telah tertimbus.

Mengikut kepercayaan Kristian (Yunani dan Yahudi) St paul pernah tinggal di Ephesus bersama Mary (ibu Isa as). Agak terbengang juga sebab tour guide asyik cerita serjarah Kristian.


Pengalian arkeologi Austraia - Tukey menemukan rumah teres, mewah. Rumah ini mempunyai dinding dan lantai mozek, Betapa berseninya orang zaman purba.


Macam tandas awam,  

Bangunan ini katanya tiga tingkat tapi nampak macam dua tingakat adalah Perpustakaan Celsus. Celsus adalah Gabenor Ephesus, meninggal dunia pada 106 AD, Perpustakaan ini dibina oleh anaknya sebagai tanda peringatan dan kuburnya.





Teater Great Ephesus. Setinggi 22 tingkat tempat duduk, dibahagikan kepada bahagian-bahagian dengan 12 tangga, boleh menampung 25,000 penonton. Memang besar.


Lebih kurang 2jam melihat semua runtuhan Ephesus. Jalan santai-santai sahaja, taklah penat mana. Alhamdulillah kaki tak sakit,  tak lenguh. Allah bagi kekuatan dibumi Turkey. Lawatan hari ini semua dekat-dekat. Dari Ephesus terus makan tengahari, tapi malas nak tunjuk gambar sebab tak berapa selera nak makan masa tu. Selesai makan sambung ke ISA BAY MOSQUE




   

Masjid İsabey (Turki: ISA Bey Camii), dibina pada tahun 1374-75, adalah salah satu daripada senibina tertua yang sangat menarik di zaman Anatolia. Masjid ini terletak di pinggir Ayaslug Hills di Selçuk, İzmir.


Batu nisan besar-besar dan sangat berseni. Kalau di Malaysia yang bulat untuk lelaki dan yang pipih untuk perempuan.

Di Masjid Isabey ini boleh beli cenderahati yang diusahakan oleh Imam masjid dan anaknya. Hasil jualan akan diinfak kepada masjid.

Seterusnya kami diajak bershopping di Leather House, tak mampu nak beli jaket kulit sampai puluhan ribu RM, Kita tengok saja fashion show sambil minum. Handsome dan cantik semuanya.



The most unwanted shopping center, sebabnya mahal giler-giler pada saya la. Harga dalam USD.

  

Dalam perjalanan ke PAMUKKALE singgah di masjid ini untuk solat jamak zohor dan asar. Luar cantik dalam lagi cantik.

Dari Kusadasi ke Pamukkale, perjalanannya dalam 3 jam, lebih kurang 200km. Rasa-rasa seronok tak naik bas berjam-jam setiap hari. Naik bas tak seronok tapi pemandangan disepanjang perjalanan itu yang amat menyeronokkan. Bila sampai di Pamukkale lagi teruja.

Pamukkale "Cotton Caslte" adalah tempat yang menakjubkan, yang terletak di Wilayah Denizli, di barat daya Turki. Ianya dikelaskan dibawah UNESCO.

Teres semulajadi adalah dari karbonat mineral, yang dibentuk oleh air yang mengalir. Struktur semula jadi yang indah  ini adalah 8.860 kaki panjang, 1970 kaki lebar dan 525 kaki tinggi.

Pamukkale telah digunakan sebagai tempat mandi semula jadi selama berabad-abad. Air dalam kolam datang dari mata air panas. Jadi air untuk mandi sentiasa hangat dan penuh dengan mineral. Kalau sakit-sakit boleh cuba berendam disini.

   

Sayangnya masa sampai tiada air diteres takungan ini. Kalau ada sure lagi cantik airnya membiru dik pantulan warna langit. 

Putih bak kapas

Dibawah tu ada team park dan hotel




Biarlah gambar yang berbicara, mempersembahkan keindahan alam ciptaan Ilahi. Hari pun dah senja, perjalanan diteruskan ke tempat istirehat. 

Check-in TRIPOLIS HOTEL, PAMUKKALE

Sampai terus dinner, suka sangat-sangat tempat ni. Tempat makan open space, rasa macam makan dimajlis perkahwinan berkonsepkan taman.



c u next entry... I miss you Turkey. 



TURKEY DAY 2 - Canakkale to Kusadasi


31/5/2015

Waktu subuh di sini tersangatlah awalnya lebih kurang 3:30am, sunrise pukul 5:30am. Bangun solat boleh tido balik lah, tapi rugilah menghabiskan masa diatas katil, lebih baik menikmati keindahan alam yang tiada ternilai harganya.

Depan Hotel nampak tak laut?
Belakang Hotel nampak tak laut?

Sarapan pagi pukul 7am, sebelum sarapan pagi kita ronda-ronda la dulu sambil photo-photo. 


Sunrise so agak-agak kul berapa ni?
Indahnya alam ciptaan Ilahi ini. "Mentari terbit diufuk timur, Mata terpukau hatiku luntur."
Masya Allah, hanya Dia yang mampu memberi kita kenikmatan dalam hidup ini.

Rasa romatik pulak...hahahaha

Udara dingin, pemandangan indah tapi sayang hanya seketika disini. Jam 8:00am lepas sarapan dah kena check out. Masa ni musim roses, merata tempat roses besar-besar dan cantik-cantik. Giler dibuatnya snap gambor ros. Belanja sikit gambar roses kat sini.





Cantik kannnn.....nak tengok lebih jelas kena lah pergi sendiri. :-)

Our first visit TROY 


Troy, kota ini wujud lebih 4,000 tahun, dikenali sebagai pusat tamadun purba. Bertahun lamanya orang percaya kota ini hanya cerita dongeng dalam penulisan Homer dalam Iliad dan Odyssey sehingga ditemui oleh arkelogi pada abad ke-19. Troy terletak di Hisarlik berhampiran wilayah Canakkale, Katanya kota ni diduduki selama 9 zaman, setiap kali berlaku runtuhan  akan dibina balik. Orang-orang dia dipanggil Trojan dan Trojan War dipercayai berlaku disini. Ingat tak iklan sabun Trojan masa dulu. :-). Nak tahu lebih lanjut pasal kota ni boleh layari internet. 

Jauh juga lah berpusing, melihat runtuhan-runtuhan bangunan lama. Siapa yang tidak minat sejarah akan jadi bosan disini. Dah sampai saya layan saja, tanpa ada niat untuk datang lagi.  

Memang kagum dengan architecture orang zaman gangsa ni. Terpegun memikirkan. Terbayang-bayang dia orang naik kuda Lebih kurang 2 jam juga disini. 

Bukan senang nak bergambar macam ni


Second visit ACROPOLIS

Lawatan seterusnya ke Acropolis. Perjalanan dari Troia ke Acropolis memakan masa lebih kurang 3 jam, kalau letih boleh lah tidur dalam bas tapi rugi la tak dapat tengok pemandangan yang menarik disepanjang perjalanan.

Apa itu Acropolis? 
Acropolis bermaksud "Upper Town" untuk melawat bandar purba Acropolis kenalah naik kereta kabel lebih kurang 15 minit.  Sambil-sambil itu bolehlah menikmati pemandangan indah bandar Bergama.


Runtuhan Acropolis yang siap dibina pada abad ke 5BC  masih berdiri hingga ke hari ini, Hebatkan zaman Turkey purba. "Allah lah yang paling hebat"  Yang paling saya sedih, bagunan sejarah dinegara kita ini yang tak berapa abad habis dimusnahkan demi pembangunan "kata nyer"


Bandar ini terdiri dari tiga bahagian utama.

Bahagian puncak: Kawasan pentadbiran, tempat Istana raja dan golongan bangsawan, kuil-kuil, perpustakaan Pergmon yang mempunyai 200,000 buah buku dan ada teater. Boleh kita kata moden dizaman purba. 


Teater paling curam didunia dengan 10,000 tempat duduk

Bahagian tengah: Kawasan kesuburan tempat orang-orang kebanyakkan menjalani kehidupan seperti orang bandar. Ada juga gimnasium untuk anak muda dilatih oleh guru-guru yang terkenal,


Tinggi ni tau.
Bahagian bawah: Pusat perdagangan dilakukan.

Alhamdulillah, saya mampu mendaki hingga ke puncak. Angin agak sejuk, udara pun bersih tak lah penat sangat. Tapi kalau yang ada masalah sakit lutut atau sakit kaki memang tak sesuai naik, boleh lepak-lepak kat station cable car. Disitu ada gerai-gerai boleh shopping cenderahati agak murah dibandingkan tempat lain.  hihihi shopping..shopping dan shopping.

Dah puas mendaki kita patah balik naik cable car untuk turun semula dan naik bas gerak ke KUSADASI. Perjalanan dari Bergama ke Kusadasi lebih kurang 3jam dalam 200km.

           

Singgah untuk solat di Masjid sebelah laut, Cantik sungguh pemandangan kat sini, celik mata dibuatnya.

KUSADASI bertempatnya resort percutian yang paling popular diTurki,  Beriklim Mediterranean. Malam ini kami berehat di MARINA HOTEL SUITES. Sampai pun dah petang, pagi esoknya dah nak kena check-out, tak dapatlah nak bersantai-santai bagai. Hotel punyalah cantik tapi sayang hanya untuk tidur dan makan. Lepas dinner sempat juga la jalan-jalan tepi pantai sekejap.

Terlalu indah untuk diucap... Masya Allah

 

 







Disini makanan agak happening. Tapi tu la nan ado selero kampungku. Ini semua starter dan dessert, belum masuk hidangan utama. Punya lah banyak pilihan.



Katil-katil yang tak sempat kubaringi..... ok c u hari ke 3.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...