Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Surabaya I Am Back - 2

Surabaya Day 2
hahahaha... malam tadi ada incident yang tak diingini berlaku. dapat kunci kamar, apa lagi badan pun dah capek bangat, mengelupurlah nak masuk bilik.  buka-buka pintu tak terbuka-buka... lama gak dok mengoyang pintu. akhirnya orang dari dalam tolong bukakan pintu. hihihi... rupanya diaorg bagi salah kunci. sib baik dia pakai boxer, 'ada apa'............... 'sori..sori salah bilik'.    




dah pagi baru nampak rupa hotel. besar tersergam juga dikota malang



8:30am after breakfast, check-out and get ready for jejak surabaya hari ke-2. memandangkan acara semalam agak padat and mokcik dan pokcik keletihan jadi untuk hari ini aturcaranya agak ringan.


first destination was COBAN RONDO "airmata janda"



ini lah airmata janda yang dituju.... tingginya 84m dan 1,135m dari paras laut. pengunjungnya memang ramai. air kat tandas... sejuk gilerrr...


lepas menyejukkan mata di COBAN RONDO, kita pi petik buah epal pulak ya @ AGRO WISATA PETIK APEL. makan kat dalam kebun free, boleh petik untuk bawa pulang RP10,000./kg.  epal kat sini yang hijau manis, yang merah masam.


lepas kenyang makan epal, we have our early lunch @ SEDERHANA LINTAU MASAKAN PADANG sebelum meneruskan satu perjalanan yang agak mencabar.


then menunaikan kewajiban di MASJID AL KAUTSAR, JL. IR. H. JUANDA NO 10 PASURUAN


ini tangga masjid, suka pulak I tengok designnya. kat masjid ni ada kampus juga. apa yang I kagum, masjid-masjid di Indon ni semuanya terjaga rapi walaupun dah lama. marah betul tok siak bila we all pakai kasut masuk toilet. kat sini masuk dan keluar toilet kena basuh kaki, tak perlu pakai selipar. hihihi berbeda budaya.


hari ini sooo relex, gi air terjun, makan epal, lunch, solat than nak kemana pulak naik jeep ni...









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...