Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Surabaya I Am Back - 3

samb...

agenda terakhir di hari ke dua ada kejutan, rombongan cik kiah kena turun bas dan tukar naik jeep.  sebab keadaan jalan tak mengizinkan bas naik keatas.  berdebar hati mokcik dan pokcik masa tu, hari dah lah gelap, dikabarkan perjalanan dengan jeep adalah sejauh 15km ke atas gunung dan suhu 4 darjah celsius. sepanjang perjalanan kami berzikir.


sampai teruslah dinner @ BROMO PERMAI 1, buffet style. suhu memang sejuk sangat sampai berasap mulut so untuk menghangatkan bandan I had a few bowls of egg soup and mix vegetable.


cantik gak restoran di hotel. habis dinner we went to our hotel, sebelah hotel ini saja, so a few of us decided to have a walk with pak anas, to feel-feel udara dingin gitu. All mokcik and pokcik naik jeep. sampai hotel kami diserbu penyewa winter cloth. murah giler sewanya cuma RP25,000. everybody took one. siap beli glove dan stokin, bayangkanlah macam mana sejuknya.



We all check-in @ HOTEL CEMARA INDAH, hari dah malam, badan dah letih, mata dah tinggl suku, tak perasaanlah cantik ke tak tempat ni. sok kul 3:30am dah kena keluar untuk tengok sunrise, katanya naik gunung lagi.


3:30am, semua dah bersedia untuk mendaki, bibir dan kepala lutut  mengeletar kesejukan. sungguh I tak sangka sejuk cam ni. dah macam kt eskimo. We went to Mount Panjakan for beautiful sunrise, bukan jalan kaki ya tapi naik jeep.

ramai giler orang kat sini, berebut-rebut nak cari angle baik punya for photo-shoot. but... the sun sembunyi dibelakang awan and kabus tebal pagi ini. posing jangan tak posing. I rasa this is the first and last I datang sini, perjalanan terlalu mencabar. walau mcm mana pun I sangat puas hati dapat tengok sendiri view yang sangat-sangat cantik cipataan Ilahi ini,



pakai camera cap ayam, so gambar ada kureng memuaskan... buat the view so amazing.   pencinta alam harus ke sini.


kemudahan ruang solat terbuka di sediakan disini. boleh ambil wuduk di hotel, disini pun ada disediakan toilet boleh ambil wuduk dan buat apa yang sepatutnya.. tapi sanggup ke dengan air yang sejuk gilerr.. if terpaksa have too lahhh...


sebelum turun, kita ngopi dulu. ada macam-macam brand kopi, pilih saja. pisang goreng pun ada, 6 ketul RP10,000.  mee segera pun ada. jangan risau lapar kat sini.

lepas tengok sunrise di mt. panjakan, we crossing lautan pasir untuk ke kaki mt. bromo.  and to reach top of mt bromo, kena naik 245 steps, boleh juga naik kuda but halfway saja lepas tu still kena naik tangga. memandangkan sangat tinggi I just duduk kat kaki gunung tunggu yang lain berkuda melihat kawah gunung bromo. yang gray colour tu mt. bromo baru meletus 2010, ,masih berdebu.


hangat rasanya bila dapat mengirup kopi panas di lautan pasir yang dingin ini. setelah puas menikmati keindahan dan menghidu bau tahi kuda di sini, kami balik hotel, breakfast, shower then check-out for jejak surabaya selanjutnya.


turun dari gunung, perut pun dah keroncong kita singgah dulu di Lesehan Joyo for lunch and solat.


simple masakan jawa. activiti hari ini adalah yang memang ditunggu-tunggu oleh kaum hawa, apa lagi shoppinglah.

we went to Jambatan Merah Plaza and another one terlupa lah pulak, masing-masing shopping sakan, I tak membeli sangat, malas nak membebankan diri. shopping kat dua tempat ni pun sampai hari gelap nasib baik shopping complex tutup awal about 7pm, kalau tak ada yang tak tido malam.




@ JUVANA for dinner, cantik restoran ni kan... jus sirsat for me. bukan setakat cantik, sedap gilerr.


nah.itu dia, korang pernah lepas makan tangkap gambar ramai-ramai macam ni. bukan kitaorang yang nak tau tapi atas permintaan tauke kedai untuk promosi katanya...


lepas makan check in @ HOTEL BISANTA, sedara mara bibik ku dah tunggu, nak kirim barang. borak-borak kejap then terus masuk bilik, capek dong...



lepas mandi and solat ingatkan nak terus tidur, badan rasa letih sangat, kalau dapat urut kan sedap ..  apa lagi ke SPA lah malam-malam buta tu sampai tertidor-tidor kena picit. habis kul 11pm. ini malam terakhir, esok last day for shopping, harap-harap bangun esok badan terasa segar...


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...