Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Menzirah Ayahanda Tercinta

Assalamualaikum w.w
Dah lama plan nak balik kampung tapi tak berkesempatan. Ada saja urusan untuk anak-anak. Hari Khamis bersamaan 6 Ramadan my little girl selesai trial UPSR, habis berbuka tunggu Isyak then terus bertolak balik ke kampung.  Rasa rindu kat ayahanda (Bak) tercinta yang sudah berusia 72years old.


Tentu seronok kalau arwah emak masih ada, I miss you mum.


Sementara menuggu berbuka puasa, we all bawa Bak round 2 tempat bazar Ramadan di Papan Timur dan di FAT 5. Hari ini lauk tunjuk, di gerai favourite Bak. Setiap bulan Ramadan Bak memang pajak lauk pauk di situ. Masakannya memang sedap-sedap.  Asam pedas dia mmemang kaw...kaw. Ketam sambal, asam rebus keladi, kerang bakar.. bla..bla.. bla... pendek kata no comment lah. Sori tak sempat nak ambil gambar sbb sibuk menunjuk.


Jalan-jalan jumpa pulak binatang ni... you all kenal tak. Inilah belangkas, dulu masa kecil arwah mak selalu masak. sedap telur belangkas ni. But now I tak teringin langsung nak makan.



Then Bak ajak gi tengok tempat di ke laut dolu-dolu, di Teluk Sengat. Nilah jeti tempat Bak turun ke laut menangkap ikan.


Jumpa geng lama. Kat rumah nilah tempat Bak tumpang simpan jaring. Bila di kenang-kenang kisah dahulu memang pilu. Terlalu besar jasa diaorang pada kita, semua itu tidak dapat kita balas dengan wang ringgit.




Ada pulak rezeki, rambutan kat belakang rumah tengah masak ranum. Rambutan gula batu namanya. Manis.






















Syukur Alhamdulillah, sebelum balik malam tadi dapat jumpa big brother dan anak buah berdua ni. They are so cute... geram tengok... "Ya Allah, Kau eratkan hubangan kami dan kau limpahkanlah kasih sayang diantara kami adik-beradik."

6 comments:

  1. Anak zali ni ke...cutenyaa..ada iras malik kecik kecik dulu...alhmadulilah sihat lagi Uda...ingat kecik kecik dulu suka tumpang tido umah serkat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iras malik mestilah anak malik. alhamdulillah boleh lagi ke ladang. kadang2 sakit juga.

      Delete
  2. makaii cantiknyer bunglow uda ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak menjenguk ke bunglow yang cantik ni.. hihihi..

      Delete
  3. sedapnya buah rambutan tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...