Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Netherlands (3) Europe's Largest Port Rotterdam

Bersiaran lagi setelah sekian lama berehat. Bukan berehat juga sebenarnya, menjenguk orang tua di kampung, membuat persiapan sekolah anak-anak dan sebagainya. Alhamdulillah, almost 90% done sebelum menjelang 2016.

Kita sambung jalan-jalan di Netherlands lagi.



Hari ini 18hb Oct 2015, bangun pagi terasa segarnya.  Bersiap diri dan juga luggage kerana terus check out selepas sarapan pagi.  our friend pickup us at the hotel "Holiday Inn Express" around 10:00am. Actually our friend nak buat surprise ajak breakfast di restaurant atas kapal, tapi aku dah full tank pagi tadi breakfast di hotel. Kita ronda saja lah. 


ss Rotterdam - Steamship Rotterdam kapal penumpang terbesar yang pernah dibina di Netherlands. Ready for its first voyage on September 1959 and on February 2010 the ship welcomed its first visitors as a hotel. If I got chance to visit Rotterdam again I wish I could stay here. In sha Allah.
















Just have a quick tour around the ship and took some pictures like a supermodel kot!!





ss Rotterdam is permanently moored in Rotterdam harbor as a popular hotel.

Dari sini aku terus menuju ke pasar terbesar di Rotterdam, Market Hall atau dalam Dutch dipanggil Markthal. Pasarnya terletak di dalam bangunan residential dan pejabat yang berbentuk ladam kuda. Baru saja dibuka pada 1 Oktober, 2014.

Apa yang aku paling suka ialah kebersihan, tip top, dan apa yang aku paling giler kedai-kedai dessert yang bikin leleh.  Di pasar ini juga terdapat bermacam-macam jenis makanan Asia. Jangan risau duduk sini tak dapat makan ubi kayu, kerepek, sambal belacan, roti canai semuanya ada disini, cuma sediakan duit.Tidak perlu juga risau nak cari yang Halal.






Bahagian dalam bangunan seluas 11,000 m2  dihiasi dengan gambar buah-buahan, sayur-sayuran, biji benih, ikan, bunga dan serangga. Ini tingkap-tingkap pangsapuri dan office yang terdapat didalam bangunan ini.




















Dan akhirnya disini aku lunch, baca menu tidak faham, just order and this is what we have for lunch. Alhamdulillah lazat dan mengenyangkan. Nampak sikit tapi kus semangat.














Sebelum menuju ke next destination aku minta our friend, bawa aku ke masjid untuk solat zohor.   Alhamdulillah dapat solat di Essalammoskee, masjid terbesar di Rotterdam yang sangat selesa dan cukup dengan kemudahan. Untuk naik ke ruang solat wanita ditingkat atas ada kemudahan lif. Ramai anak-anak mengaji disini, kebanyakannya adalah orang Turkey tetapi semuanya bercakap dalam bahasa Dutch.

Panjang juga cerita hari ini, rasanya aku berhenti seketika disini. InshaAllah aku sambung lagi di next episode. I have something to do.

2 comments:

  1. cantik tu.. wa memang leleh lah kalau bab dessert ni.. nak pegiiii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...