Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

Apa Benda Yang Aku Minat?

Assalammualaikum semua.
Today I want to share something about me. Sejak melabuhkan punggung di rumah ni, macam-macam perkara juga I dah cuba.


Pergi kelas menjahit manik.. tapi sedihnya sampai sekarang, sehelai baju pun tak ada bermanik. Maknanya kurang minatlah tu. Forget it.


inilah hasilnya yang I belajar seharian, all the basic things. rasa macam dah lupa stepnya.


then pergi pulak kelas menjahit baju, siap buat video lagi, supaya tak lupa. at last... I potong kain then hantar kampung suruh emak yang cantumkan. rupanya tak berapa minat juga. so another one to forget it.


This is the third class I attended. Class memasak kueh. Rasanya yang ni baru ada minat lebih sikit. I like baking and cooking rupanya.



Dan dalam hati ada niat lagi untuk pergi ke kelas memasak yang lain. I enjoy cooking dan suka tengok orang makan masakan I walaupun I tak terrer masak. Normally I cook mengikut citarasa orang dan masak dengan penuh kasih sayang :-)  Pasal makan ni I tak cerewet, apa saja yang dihidang I boleh makan, kecuali ikan sungai dan something yang agak pelik untuk dimakan like landak, arnab, burung unta, and etc.. etc.


Macam yang ini, walaupun I tak berapa minat tapi I suka masak sup tulang ini sebab ianya kegemaran seisi keluarga.


This muffin kegemaran my little girl. Jarang-jarang I makan.


Cheese tart ni memang favourite hb and the three girls. Itu yang beriya-iya I pergi class. Alhamdulillah dah mendapat tempat dihati teman-teman juga.

 
Fruit tart ni baru I punya favourite. Yummy...yummy...


yang ini pula kesukaan my dad@ bak. Insyallah raya ni nak buatkan untuk bak.


siapa yang suka inti lebih, tart nenas yang begini memang sesuai. puas makan. kepda teman-teman yang dah order untuk hari raya, thank you very much. Insyallah I akan buat sedap-sedap, harap you all berpuas hati dan gembira di hari raya.

Kesimpulannya... memasak memang menyeronokkan. Sebab tu astro ada channel khas untuk rancangan memasak. Selamat Memasak dan Selamat Berbuka.



9 comments:

  1. I want to test my comment box..

    ReplyDelete
  2. jom kita baking baking

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom. I pun like baking. byk order tak?

      Delete
  3. ai pun tak suka menjahit dan tak pernah minat langsung walaupun ada mesin jahit besar dekat rumah ni...but baking i'm in love too

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin jahit utk teddy bear you... jom kita baking-baking.. but don't bake mesin jahit. faizal byk tak dpt tempahan baju melayu.

      Delete
  4. i punnnn...jahit tak minat, masak tak minat...JALAN je minat..heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. at lasttttttttttttttttttttttttttttt....baru bolehh.. jin apa kau letak..

      Delete
    2. aku dah halau jin tu.. aku pun minat jalan so kalau jalan-jalan jangan tinggal daku. aku dah dapat lesen skg ni..

      Delete
  5. rajin betul sis pergi kelas baking & menjahit manik..at least boleh tambahkan skill :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...