Penyejuk Hati

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216)

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya." (Surah At-Thalaq: 2-3)

HCM Day 4

Kita sambung lagi cerita Ho Chi Minh untuk hari yang ke 4. My flight jam 9 malam, jadi sempat lah merayau sampai ke petang. Hari terakhir ni relex saja, bangun pack-pack barang, make sure semua beg mengikut timbangan yang sepatutnya untuk hand carry and luggage. Semalam dah add in another 20kg kt airasia, but still no enough. Dalam pada tak banyak bershopping kena beli juga lagi satu beg. Itulah orang perempuan namanya, Lepas breakfast terus pergi jalan-jalan sekitar bandar Ho Chi Minh, jalan kaki tau.


Central Post Office. It was constructed between 1886-1891 with Gothic architectural style. Memang indah dan cantik senibena bangunan post office ni.



Then terus ke French designed Notre Dame Cathedral just beside the Post Office.  Was establised by the French colonialist in 1870th. All of the materails were imported from French.


Sebelah dia pulak ada taman. Kebetualn masa tu National Day Vietnam, ramai lah couple yang kawin dan bergambar2 di taman ini.


Lepas tu, meneruskan jejak mencari masjid... 


Walaupun tak ramai umat Islam tapi kat tengah bandar ni ada masjid yg didirikan pada 1935 bersebelahan degan Continental Hotel.  Borak-borak dengan Iman kat sini dia kata pengurusan masjid semua bergantung pada sumbangan orang ramai. Imam tak ada gaji tapi kena duduk di masjid ni setiap hari. Rata-rata orang Islam yang I jumpa di HCM ni pernah belajar agama di Trengganu dan Kedah. Alhamdulillah, negara kita juga menjadi tempat umat Islam dari luar menuntut Ilmu Agama. Moga Allah sentiasa melindungi negara.


 

Suka sangat sebab banyak yang antik-antik kat dalam masjid ni. Dihadapan masjid ni ada banyak kedai maknan halal.


Sebelum ke airport untuk pulang, we have our early dinner @ Basiroh just infront our hotel. Ini budak nama Aziz memang sangat peramah dan suka membantu.  Tamatlah my holiday in HCM 4D3N. Sesiapa yang teringin nak ke HCM, pergi saja lah memang berbaloi terutama kaki shopping.

My little girl hari ini start PSRA jam 2 ptg. Mama iringi dengan doa,  moga lulus dengan cemerlang. Amin.








24 comments:

  1. best tu...jalan makan..jalan makan..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. jom lah nekcik, ziyan and ahli rombongan.. jgn takut motor yg banyak tu. kita lintas tak yah tengok kiri kanan.

      Delete
  3. samalah. anak bujang saya pun PSRA minggu ini. Good luck for your little girl

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you, good luck utk anak bujang you juga.

      Delete
  4. bestnya.. teringin nak p.. tunggu poket penuh lae..bab anak piksa mak anak lg seriau kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah satu hari nanti dapat sampai ke HCM. Kecut perut bila my little girl exam, esok last. Mak dia yang rasa lega sangat.

      Delete
  5. salam kenal dari group kite-kite aje kak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam juga untuk group kite-kite aje. Thank you for visiting me.

      Delete
  6. Salam perkenalan..saya dtg dari FB "kita kita aja"...:)

    Besar juga masjid tu ya...kesian imam tak dpt gaji tetap..tak mengapa, dia lebih utamakan balasan akhirat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you dan salam perkenlan juga dari saya.

      Insyallah mudahan dia mendapat kasih sayang Allah.

      Delete
  7. salam singgah kenal utk permulaan ukhuwah sy di sini. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu dan terima kasih sudi singgah ke bircara di alam siber.

      Delete
  8. Replies
    1. salam perkenalan untuk awak juga.

      Delete
  9. hee..
    assalamualaikum..
    kazen kak yan ehh.. salam kenal.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam..
      ya akak kazen kak yan. salam kenal di sambut.
      terima kasih singgah di blog akak.

      Delete
  10. jom mama, lepas ni kita g sesama pulak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah boleh saja, book tiket kita gi.

      Delete
  11. As salam tuan rumah,

    Salam kenal dr group kite2 aje! :))

    Shopping mmg therapy utk org bergelar pompuan mcm kita ni...hiks :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. salam kenal dari saya untuk group kite2 aje.

      giler shopping juga ya..good..good

      Delete
  12. hai..salam prkenalan dari grup kite-kite ajee :))

    bestnya gi vietnam..sy lum penah sampai pon lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...hai..
      thank you singgah ke blog saya. seronok rasanya makin bertambah kenalan.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...