Bahan A
1 kg tulang, masa beli pilih yang banyak isi
2 in halia diketuk
1 sup bunjut Adabi
- masukan semua 3 bahan diatas ke dalam pressure cooker, tuang air sampai tulang semua tengelam.
- rebus selama 30-45mins or sampai lembut.
Bahan B
1 sup bunjut Adabi dikeluarkan dari pembalut kain
2 biji bawang puting
1 in halia
5 biji bawang merah
- semua bahan diatas ditumbuk lumat.
Bahan C
2 in kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
- tumis semua bahan C hingga enak baunya, dengan minyak secukupnya. masukkan bahan B yang ditumbuk. Tumis hingga garing.
Bahan D
2 biji ubi kentang
1 biji carrot
2 batang celery
- potong ikut citarasa sendiri
daun sup/bawang dan bawang goreng untuk tabur.
Cara-cara yang kakak biasa buat
- setelah tulang empuk, tuang semua bahan yang ditumis
- masukkan bahan D
- garam secukup rasa
- biarkan seketika sehingga kentang empuk
Masa menghidang taburlah daun sup/bawang dan bawang goreng. Kakak punya sup hari ni kurang seri sbb semua yg patut ditabur telah dilebur masak memasak tadi.
* kalau suka masam-masam boleh perah limau kasturi.
resepi tambahan, bagi yang tak suka sup macam air perigi, boleh ditambah 2/3 sudu rempah sup Adabi semasa kuah tengah mendidih. Kakak tak suka tumis rempah sup sebab rasanya agak kurang enak, pada kakaklah.
ReplyDelete